Jippie :DHar fått hem den nu :D

En kort recension...

En komikers uppväxt av Jonas Gardell

Boken handlar om Juha Lindström, en 12årig pojke och hans uppväxt under 70-talet.

Det är en gripande och mörk bandomsskildring men den är skriven med humor och bjuder till flera skratt. Jag har försökt läsa den en gång förut men då gav jag upp efter halva. Jag vet inte om det var för att jag var yngre då eller om det bara var för att jag inte var på humör för en sån bok då men när jag läser den nu förstår jag inte vad jag tänkte. Nu var jag fast direkt och behöll intresset genom hela boken.

Jag tycker boken var läsvärd, gripande och jag gillade språket, dock vet jag att många tycker tvärtemot för just den här boken så den passar nog lång ifrån alla. Men ge den en chans!

Ett annat sätt att vara ung

Du får veta att två kommer mötas. En skinnskalle och en invandrare. Du får veta att en av dem kommer dö. Sen kastas du in i handlingen, fem månader tidigare i november.

Hannah är 17år, trött på skolan, trött på typiska tonårsliv och hon trivs med att vara ensam. Hon är kort sagt både precis som alla andra och precis som ingen annan. En dag då hon skolkar från skolan hamnar hon bredvid en man i 35års åldern vid ett bord på ett cafe. Hon sätter sig där eftersom han läser och hon vill slippa prata med någon. Men de börjar prata.

Hon möter även en invandrarkille som inte kan simma och en skinnskalle som är en jobbig besservisser. En lillasyster som heter Milena och en författare.

Samtidigt ringer någon henne på nätterna. Någon som vill henne något. Ont? Väl? Någon som inte ger sig till känna. Någon som vet när hon lägger sig.

Sakta närmar sig april, månaden då någon ska möta någon annan och en av dem aldrig mer ska resa sig och gå. Det är ett brutalt slut, ett redan bestämt slut.

Boken är spännande och jag sträckläste den. Trots att handlingen är tjorvig och slutet rätt konstigt var det lätt att hänga med. Man började tycka om karaktärerna och hela boken var skriven med en väldigt kul idé.

Läs och tyck om


En flicka som kallas Alice

Julia Cates är en känd och duktig barnpsykiatrer ända tills hon missar signaler från en ung tjej som hon behandlar. Tjejen skjuter ihjäl fyra människor och Julia ställs inför rätta. Julia blir inte fälld för något men tiningarna cirklar runt henne, skriver om henne och dömer henne.
En dag dyker en vild och aggressiv flicka upp ur skogarna i Julias hemstad Rain Valley, hon är mager och ärrad och varken pratar eller låter sig infångas. Julias syster Ellie ringer upp Julia och ber henne komma på direkten. Julia tror först att det är ett av Ellies tappra försök att få henne att känna sig mindre värdelös men inser snart att hon verkligen är behövd.

 Hon tar sig an flickan och kommer henne sakta närmre, hennes ärrade kropp skvallrar om hemska händelser innan hon lyckades fly in mot staden men hon säger inget. TIll hjälp när hon behandlar Alice har hon den snygge läkaren Max, han lever ensam men har varit ute med de flesta kvinnor i staden under de sju år han bott där. En kärlekshistoria börjar växa fram mellan dem men båda tvekar starkt. Att få Alice att prata är Julias sista chans till att åter ta upp karriären, men kärleken hon känner för flickan får henne att tveka och sätta henne framför allt. Det febrila sökandet efter Alice familj blandas med Julias önskan att få behålla henne. För vad händer om en förälder dyker upp och vill ha Alice?

Historian kretsar runt Alice och hennes utveckling för att sakta våga sig fram i världen, men den vidrör även Julias och även Ellies kärlekshistorier och sökandet efter Alice familj.

Boken är välskriven och handlingen griper snabbt tag om en. Tyvärr är boken ganska förutsägbar men ändå läsvärd och vid flera tillfällen hotar tårarna.


Sorry...

Ber om ursäkt för bloggsvackan. Värmen tar kål på mig. Men visst är det härligt? :D


Alla dessa sommarnätter

och alla dessa
sommarnätter
där lyckan
är allting som
finns

existensen är
underbar

det är natt
svalt och elden
brinner

och alla dessa
människor som
sitter runt en eld
håller någons hand

och tänker

"det får inte ha ett slut"

Planer!

Min plan är att så snabbt som möjligt uppsöka ett bibliotek och låna fortsättningen på Ful! Idag tänker jag hinna med att skriva en recension, och gör jag inte det ska jag straffa mig själv med lite extra läsning. Ojojoj!

Favoritböcker!

Jag har alltid trott att spänning i bokform inte är något för mig. Det ska ju vara kärlek, ångest och vänskap. Känslor som bubblar, vardagsproblem och vackert språk. Inget annat!

Men, nu har jag insett, att så är det ju inte! Några av mina favoritserier just nu är just väldigt spännande böcker, och det häftiga är att när jag läser dem får jag en känsla jag inte fått på år. Den där känslan av att ingenting annat än boken existrerar. Inte vanligt focus på boken, inte vanlig "ryckas med"-känsla. Utan, tiden finns inte, omvärldens registreras inte. Bara boken.


No och jag

Lou är en överintelligent 13åring, hon har hoppat över två klasser och är minst, men också bäst. I klassen finns också Lucas, som är äldst och sämst. Men han är också den absolut coolaste killen hon vet.

Lous mamma är deprimerad och hennes pappa är mest trött. Men Lou själv sjuder av tankar, ibland alldelles för många tankar.

När Lou tvingas hålla föredrag för klassen bestämmre hon sig snabbt och utan att tänka för att prata om unga kvinnor utan hem. Hon lär känna den 18riga No som är avvaktande och skygg, men de blir vänner och Lou inser att hon verkligen vill rädda No.

Men, det är svårt att rädda en människa, speciellt en människa som är så långt ner mot botten.

"No och jag" är en otroligt vacker bok, en berättelse som verkligen berör och Delphine de Vigan har verkligen ett härligt språk. Hennes skildring av en överintelligent flicka känns trovärdig och när jag hade läst färdigt boken kunde jag inte riktigt lägga ifrån mig den.  

Det kändes som att släppa taget om några goda vänner, men det kändes inte som om jag var redo för det!

Helgens köp!


Semester! :D

Imorgon drar jag till stockholm, där blir jag kvar till måndag. Under den tiden blir det nog inget bloggande, men ganska mycket läsande! Ska nämligen bila dit!

Kram Matilda

Mer att längta efter!

I år kommer Johanna Thydell (som skrivit "I taker lyser stjärnorna" och "Det fattas en tärning") och Johanna Lindbäck (som skrivit "En liten chock", "Min typ brorsa" och "Tänk om det det är jag") ut med varsin bok. Eftersom jag gillar båda författarna riktigt mycket kommer det bli kul att läsa!

Ursäkta att man vill bli lite älskadOmslagsbild: Saker som aldrig händer

Jinx(Här, om du inte orkar läsa det, köp bara boken helt enkelt!)

Ni vet när man tycker så mycket om en bok att det är plågsamt när den tar slut och det enda man kan göra för att lindra det är att läsa den gång på gång, prata oavbrutet om den och googla författaren i jakt på fler böcker? En sån bok för mig är Jinx. Den grep tag i mig och släppte mig inte förrän jag hade läst ut den. Nästa morgon läste jag den igen och sen dess har jag läst den flera gånger.


Jinx handlar om Jen som är i övre tonåren och lever med sin mamma och sin utvecklingsstörda lillasyster Grace som hon älskar. Förutom sin mamma och sin syster älskar Jen Charlie, henne vilda, hemlighetsfulle pojkvän, och Charlie älskar Jen. Men Charlie är mörk någonstans inombords och fast Jen känner det märker hon det inte förrän det är försent. Jen går igenom en kris, flera kriser under bokens gång. Varje kris skildras nära och realistiskt. Trots alla sorger i boken blir den aldrig överdriven eller en typisk "snyftbok" var enda syfte är att få läsaren till tårar. Jinx är djupare än så. Vid sidan av, eller rättare sagt mitt i Jens historia tar alla berörda personer plats med en historia. Vissa skildras bara ur tredjeperson medan andra talar själva men alla känns så äkta och man lämnas inte oberörd av någons historia.

Boken är skriven som en lång prosadikt och endast de allra viktigaste sägs, det är inga onödiga utfyllnader eller poänglösa förklaringar. Språket är avslappnat och man kommer snabbt in i boken, sen vill man aldrig kliva ur den igen. Margaret lyckas skildra allt från den gråa, tunga vardagen till den djupa förlamande sorgen men även den blygsamma glädjen och den fina känsla av samhörighet mellan människor.

 Jinx är en bok som jag vill rekommendera till alla, du behöver inte vara en duktig läsare för att klara den men jag lovar att den inte kommer trötta ut dig som är mer läskunnig för att den är lätt. Det är en bok som rakt igenom är vacker, utan att ljuga och genom att beskriva verkligheten. Antagligen är Jinx en av de två bästa böcker jag någonsin läst, och jag är säker på att jag aldrig kommer glömma den!

Kostar 29kr på adlibris!


Inte mycket till läsning...

Idag har jag läst:Rekommenderar den inte ;)

Vi som aldrig sa horaSträcktläste just "Vi som aldrig sa hora" och måste säga att jag är positivt överaskad! Hade fått för mig att den skulle vara lite tung, men trots att den innehöll mycket ensamhet, ångest och misslyckanden var den inte alls tungläst.

Om jag hade läst utan att tänka hade jag sagt att jag älskade den, för bitvis berörde den verkligen. Men tyvärr så var det vissa saker som störde så pass mycket att det drog ner betyget. Alla tjejer beskrevs med ett sådant enormt asvtånd, utan att man kom det minsta nära dem. Inga funderingar om hur de kände, eller vilka de var. Tjejerna var enbart objekt som killarna vill bli älskade av, eller ha sex med. Kanske var det en bit av bokens poäng, men det var svårt att riktigt känna något för karaktärerna när de var så egocentriska.

Boken handlar om tre killar, med fokus på Hannes. De är alla unga vuxna och fast i Falkenberg, i ett liv de inte vill leva. Det är bitvis smärtsamt, bitvis vackert, bitvis bara tjatigt. Men det bra övervägde faktiskt det dåliga och jag tycker absolut boken var värd att läsa!


Om man bara hade pengar!

Det är så logiskt alla fattar utom du

1. Den har snygg framsida!
2. Titeln kommer från en av mina absoluta favoritlåtar!
3. Den verkar grymt bra!

Lite sugen på att köpa...

Den här boken:
Jag finns

Ibland bara måste man"Ibland bara måste man" är en supersöt, jättecharmig bok om Paul, men just att han är gay fokuseras det egentligen aldrig på, utan bara på hans kärleksbekymmer med olika killar. Förstår i skillnaden? Det är liksom inget snack om saken, han blir kär i killar, och så är det bara. Inga funderingar eller bekymmer med det helt enkelt.

Boken börjar med att Paul träffar Noah, Noah med de gröna ögonen. Han blir direkt förälskad och sen möts de igen, några dagar senare och börjar prata. Men... Samtidigt som Noah och Paul börjar inleda någotslags förhållande tar Pauls ex Kyle upp kontakten med honom.

Pauls liv är fyllt med härliga människor, skvaller och vadslagningar om vem Paul kommer få i slutet. Under tiden som han jobbar med sina kärleksbekymmer ska han dessutom vara med och anordna en skolfest!

Jag tycker det var en helhärlig bok, helgullig kärlekshistoria, varm stämning genom alla sidor och söta personer. Däremot kommer jag inte läsa om den(vilket jag gör med riktigt bra böcker;p) och jag kommer inte försöka tvinga på mina vänner den. Det kändes nämligen som om något saknades... Kanske lite djup i Paul och hans känslor?

Hungerspelen!

Underbar bok med underbar fortsättning! Någon som vet när tredje delen kommer?

RSS 2.0